Ayetel Kürsi yada Ayetel Kürsi duası olarak da isimlendirilen bu ayet Bakara suresinin 255. ayetidir. Bu ayet için Peygamberimiz ayetlerin efendisidir buyurmuşlardır. Bir çok alim Ayetel Kürsi'nin faziletini vurgulamışlardır. Ayetel Kürsi günümüzde gelenek olarak bu ayet her namazın ardından okunmaktadır. Her akşam ve sabah okumayı alışkanlık yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Sıkıntı, nazar, kazadan ve beladan korunmak için bu sureler şifa gibidir. Peygamberimiz (S.a.v.) "Felâk Suresi" ve "Nâs Suresi" okuyup bu iki sûre ile Allaha sığının, zira Allaha hiç bir kul bunlardan daha faziletli bir şey ile sığınamaz" buyurmuşlardır.
Amenerrasulü, Bakara Suresinin son iki ayetidir. Peygamberimiz aleyhissalatu vesselam "Bakara Suresi'nin sonundaki iki ayeti geceleyin kim okursa o iki ayet ona kafi gelir." buyurmuşlardır. Yüce Allah Bakara suresini bu iki ayet ile sona erdirdi. Bu iki ayet bir evde üç gece okundu mu artık şeytan ona yaklaşamaz. Müslüman olan AmenerRasulü ayetini okumadan gece yatağına yatmaz.
Nazar duası olarak bilinen nazardan korunmak için Peygamber Efendimiz Kur’an-ı Kerim'in son 3 suresi olan sureleri okumayı tavsiye buyurmuştur. Sizlere nazara karşı okunacak en etkili dualar hangileri? Ne okunmalı bunlardan bir kaçını sıralamak istiyoruz. Nazara karşı okunabilecek belli başlı en çok bilinenler Kalem Suresi'nin son ayetleri, Ayetel Kürsi, Kafirun, İhlas, Felak, Nas sureleridir. Peygamber Efendimizin bebekler için nazar duası olarak okumayı buyurduğu sureler de bunlardır.
Kadir Suresi'nde Kur’an’ın Kadir Gecesi'nde indirildiği bildirilmekte ve bu gecenin önemi anlatılmaktadır ve yine bu gecenin bin aydan daha hayırlı bir gece olduğu, meleklerin Allah'ın emri ile indiği ve o gecenin tan yerinin ağarmasına kadar esenlik olduğu bildirilmiştir. Kadir Suresi Kur'an'ın ilk ayetlerinin indiğini ve onun mübarek bir gecede inmeye başladığını bildirmektedir.
Fatiha süresi Mekke döneminde inmiştir. Besmele de sureye ilave edildiği için toplam 7 ayettir. Genel görüş bu yöndedir. Fatiha süresi Kur'an-ı Kerim'in ilk sûresi olduğu için "başlangıç" anlamına "Fâtiha" adını almıştır.
"Hüvallahüllezi" Haşr Suresinin son üç ayetidir. Hüvallahüllezi ülkemizde gelenek olarak her sabah namazı ardından okunmaktadır. Sabah okumanın fazileti daha fazladır. Kim bu ayetleri okursa Yüce Allah yetmişbin meleği salavat ve istiğfar etmek üzere görevlendirir. O kişi o gün vefat ederse şehitlik mertebesine yakın bir sevap kazanmış olur.
Mekke döneminde inmiştir ve 4 âyettir. İhlâs, samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak demektir. Bu şekilde inanan, tevhidi tam anlamıyla benimsemiş olmak anlamıyla bu sure bu şekilde adlandırılmıştır.
Medine döneminde inmiştir. 29 âyettir. Sûre, adını 1, 18 ve 27. âyetlerde geçen “fetih” kelimesinden almıştır. Sûre de başlıca, hicretin altıncı yılında Hz. Peygamber ile Mekke’li müşrikler arasında gerçekleşen Hudeybiye antlaşması, cihad, savaştan geri kalan münafıklar ve Mekke’nin fethedileceği müjdesi konu edilmektedir.
Vakıa Suresi genel olarak kıyamet ve sonrasından bahsetmektedir. İnsanlar kıyamet gününde İman amelde öne geçenler, cennet ehli olanlar ve cehennem ehli olanlar olmak üzere üç gruba ayrılacaklar. Vakıa suresi ilk ayetlerde kesin gerçekleşecek olan kıyametin kopmasından ve onun kopuşunu yalanlayacak kimsenin olamayacağından bahseder. Kıyamet koptuğu zaman dağlar parça parça dağılıp toz gibi olduğunda insanlar üç gruba ayrılacaklar.
Bereket Duası (Bolluk Duası) bir karıncanın yağmur yağması amacıyla yaptığı dua olarak inanılan ve bu sebeple “karınca duası” denen bu dua güvenilir kaynaklarda yer almamaktadır.
İlginizi çekebilir
© 2008 - 2019 Kur'an Sitesi. Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemizin hostingi sponsorumuz olan Markum Bilişim Teknolojileri tarafından sağlanmaktadır.